Skip to main content

Verlenen van eerste hulp bij ongelukken

EHBO basis cursus

EHBO basis

Wil je leren hoe je eerste hulp verleend bij een ongeluk? Dan kun je bij ons een EHBO basis cursus volgen. Deze cursus is geschikt als je geen EHBO certificaat van een erkende opleider nodig hebt.

Deze EHBO basis cursus komt overeen met de gestelde richtlijnen van gecertificeerde cursussen. Is een certificering noodzakelijk? Bekijk dan de EHBO basis cursus Oranje Kruis

Deze cursus voor jou?

Is de kans op een ongeluk in jouw bedrijf groter dan bij een gemiddeld bedrijf? Dan is het fijn als je weet hoe je kunt helpen. In de EHBO cursus leer je hulp te verlenen, je kunt er zelfs mensenlevens mee redden! Of je kunt iemand die gewond is op de juiste manier helpen. Daarmee voorkom je erger. EHBO kennis maakt je zelfverzekerd. Het zorgt ervoor dat je rustig blijft en dat je effectief handelt als dit nodig is. Om deel te nemen aan onze EHBO basis cursus heb je geen voorkennis nodig.

Wat is de cursusinhoud?

De EHBO basis duurt uit 2 cursusdagen. De eerste cursusdag leer je eerste hulp te verlenen en daarmee de gevolgen van een ongeluk te beperken. De tweede cursusdag wordt een LOTUS ingezet om praktijksituaties te oefenen. De LOTUS beeldt zo realistisch mogelijk een ziektebeeld of letsel van een slachtoffer uit.

  • Alarmeren
  • Basisregels voor hulpverlening
  • ABCDE benadering
  • Rautekgreep
  • Draaien van de buik naar de rug
  • Stabiele zijligging
  • Reanimeren en aansluiten AED
  • Verslikking en verstikking
  • Levensbedreigende letsels en ziekten
  • Overige letsels zen ziekten
  • Nazorg

Wat leer ik op de EHBO basis cursus?

 • Benaderen van een slachtoffer vanuit de vijf basisregels voor hulpverlening.
 • Beoordelen van een slachtoffer met de ABCDE benadering.
 • Verlenen van eerste hulp en daarmee de gevolgen van een ongeluk beperken.

Onze EHBO basis cursus

De EHBO basis cursus verzorgen we op open- en incompany locaties.

EHBO basis certificaat

Je behaalt een EHBO basis certificaat wanneer je deze cursus hebt gevolgd. De instructeur beoordeelt of je bekwaam bent om te handelen als hulpverlener. Het certificaat is twee jaar geldig. Daarna volg je opnieuw een EHBO herhaling cursus van het Oranje Kruis om je certificaat te verlengen.  

Heb je een vraag?

Bekijk onze meest gestelde vragen voor meer informatie.

Prijzen EHBO basis

Benieuwd naar de prijs van een VCA cursus?

Cursusaanbod

Meest gestelde vragen

Je volgt een EHBO basis cursus als de kans op een ongeluk in jouw bedrijf groot is. Of als je wilt leren hoe je eerste hulp verleend.

Het is niet wettelijk verplicht om EHBO'ers te hebben in je bedrijf. EHBO is pas verplicht als uit de RI&E blijkt dat de kans op een ongeluk in je bedrijf groter is dan bij een gemiddeld bedrijf. Er zijn bedrijven waarin EHBO’ers noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld: bij evenementen of specifieke branches zoals een zwembad, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.

Je hebt geen voorkennis nodig om deel te kunnen nemen aan de EHBO basis cursus.

 • Benaderen van een slachtoffer vanuit de vijf basisregels voor hulpverlening.
 • Beoordelen van een slachtoffer met de ABCDE benadering.

Je behaalt een EHBO basis certificaat wanneer je deze cursus hebt gevolgd. De instructeur beoordeelt of je bekwaam bent om te handelen als hulpverlener.  

Je EHBO basis certificaat staat weergegeven in ‘Mijn Kompas’. Login op onze website: www.kompasveiligheidsgroep.nl en download je certificaat.

Het certificaat is twee jaar geldig. Daarna volg je een EHBO herhaling cursus om je certificaat te verlengen.

De minimale leeftijd om een EHBO cursus te volgen bij Kompas Veiligheidsgroep is 18 jaar.

Je krijgt bij ons geen vrijstelling voor de EHBO basis cursus. De cursus inhoud is nauw aan elkaar verbonden, waardoor het niet mogelijk is om onderdelen over te slaan. Het verlenen van eerste hulp vraagt om herhaaldelijk oefenen zodat je kunt handelen bij een ongeluk.

Volg je een cursus op een open locatie? Dan verzorgen we koffie of thee en een lunch. Volg je een cursus op een incompany locatie? Dan verzorgt je werkgever de faciliteiten. Nadat je de cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je een preventiemedewerker certificaat.

Let op!

LET OP! De cursussen gaan door. We houden ons aan de Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Voor toegang tot al onze open cursuslocaties is de geldende regelgeving (coronabewijs) van toepassing. Als cursist ben je verplicht een geldig bewijs in de CoronaCheck app te laten zien.