Skip to main content

Basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu

VCA basis

VCA basis

Doe je risicovol werk of werk je in een risicovolle omgeving? Dan is VCA mogelijk verplicht voordat je in een bedrijf aan het werk gaat. Deze basiskennis vergroot zowel je eigen veiligheid als de veiligheid van de personen met wie je werkt. Je kent de wet- en regelgeving, je kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én je weet hoe je deze kunt voorkomen. Met een B-VCA diploma laat je zien dat je weet wat er van je wordt verwacht.

Deze cursus voor jou?

VCA basis is voor iedereen die risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt en is verplicht voor iedereen die bij een VCA-gecertificeerd bedrijf aan het werk gaat. Als je voor een aannemer werkt, moet je meestal een B-VCA-diploma hebben. B-VCA staat voor Basisveiligheid VCA. Met een B-VCA-diploma laat je zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu.

B-VCA examen

Het B-VCA examen bestaat uit 40 vragen over verschillende onderwerpen. Je krijgt maximaal 60 minuten de tijd om het examen te maken. Je bent geslaagd als je minimaal 64,5% van de maximaal 4.000 te behalen punten hebt. Je hoort direct na het examen of je bent geslaagd.

VCA examens

Er zijn verschillende VCA examens. Benieuwd welke VCA examen jij nodig hebt?

  • Basis VCA voor uitvoerende werknemers 
  • VOL VCA voor ZZP’ers en leidinggevenden 
  • VIL VCU voor medewerkers van uitzendbureaus 

VCA cursus

Om je voor te bereiden op het VCA examen, kun je deelnemen aan een VCA cursus. Onze instructeur geeft je uitleg en informatie over de verschillende veiligheidsonderwerpen.

VCA lesboek

Ter ondersteuning van het VCA examen kun je een lesboek bestellen. Daarin vind je meer informatie over de verschillende veiligheidsonderwerpen.

VCA e-learning

Leer je graag digitaal? Wil je meer informatie over de verschillende veiligheidsonderwerpen? Met de VCA e-learning bereid je jezelf voor op een moment waarop het jou uitkomt. Je maakt de e-learning in je eigen tempo.

Pakketten

Wanneer ontvang ik een VCA diploma?

Nadat je het VCA examen succesvol hebt afgerond ontvang je een VCA diploma. Het VCA diploma is 10 jaar geldig. Daarna maak je het examen weer om opnieuw een diploma te ontvangen.

Heb je een vraag?

Bekijk onze meest gestelde vragen voor meer informatie.

Prijzen VCA

Benieuwd naar de prijs van een VCA cursus?

Cursusaanbod

Meest gestelde vragen

Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers (VCA). 

VCA is niet wettelijk verplicht, maar de overheid of andere opdrachtgevers kunnen een VCA certificaat als voorwaarde stellen. 

  • Basis VCA voor uitvoerende werknemers 
  • VOL VCA voor ZZP’ers en leidinggevenden 
  • VIL VCU voor medewerkers van uitzendbureaus 

Je bent geslaagd als je minimaal 64,5% van de maximaal 7.000 te behalen punten hebt.

Nadat je het VCA examen succesvol hebt afgerond ontvang je een VCA diploma. Het VCA diploma is 10 jaar geldig. Daarna maak je het examen weer om opnieuw een diploma te ontvangen. 

Let op!

LET OP! De cursussen gaan door. We houden ons aan de Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Voor toegang tot al onze open cursuslocaties is de geldende regelgeving (coronabewijs) van toepassing. Als cursist ben je verplicht een geldig bewijs in de CoronaCheck app te laten zien.