Skip to main content

Leidinggeven tijdens calamiteiten op de werkvloer

Cursus BHV ploegleider

Wat is een BHV ploegleider?

Als BHV ploegleider coördineer je en stuur je andere BHV’ers aan tijdens een calamiteit en ondersteun je de hoofd BHV’er. Je geeft leiding aan de BHV’ers en controleert of zij zich aan de afgesproken procedures en instructies houden.

Het is belangrijk dat je als BHV ploegleider alle informatie krijgt. Op basis van nieuwe informatie wordt de BHV inzet bijgestuurd. De BHV ploegleider zorgt ervoor dat BHV’ers hun BHV taken goed kunnen uitvoeren en geeft waar nodig instructies. Vaak heeft de BHV ploegleider contact met de professionele hulpdiensten.

Heb je veel BHV’ers in jouw bedrijf? Dan is het raadzaam om een of meerdere BHV ploegleiders aan te stellen. 

Tijdens de cursus BHV ploegleider krijg je alle tools mee die je nodig hebt om de andere BHV’ers binnen de organisatie aan te sturen tijdens calamiteiten. 

De cursus BHV ploegleider duurt één dag. Daarna ben je bevoegd om een jaar lang als BHV’er ploegleider leiding te geven in noodsituaties. Volg de cursus BHV ploegleider op een van onze 30 locaties, online of op jouw bedrijfslocatie.

✅ Incompany cursussen op maat

✅ Te volgen op onze locatie in Nieuwegein

In één dag BHV ploegleider

Wij geloven dat je veel leert door zelf handelingen uit te voeren. De focus van de cursus BHV ploegleider is dan ook gericht op doen! Onze veiligheidsinstructeur vertaalt de lesstof naar praktijksituaties en begeleidt jou bij het toepassen hiervan.

Na de cursus weet je:

 • Wat de wet- en regelgeving is omtrent BHV
 •  Hoe je leidinggeeft aan andere BHV’ers binnen je organisatie
 •  Hoe je een situatie beoordeelt
 •  Hoe je samenwerkt met externe hulpverleners

Volg de cursus BHV ploegleider op jouw manier

Er zijn verschillende manieren om de cursus BHV ploegleider te volgen. Op een van onze 30 locaties verspreid door heel Nederland of bij jouw in het bedrijf.

Open cursuslocatie

 • Locatie: 30+ in Nederland
 • Cursisten: werknemers van verschillende bedrijven
 • Begeleiding van een instructeur

Incompany cursuslocatie

  • Locatie: jouw bedrijf
  • Cursisten: jouw collega’s
  • Begeleiding van een instructeur

Benieuwd naar de kosten van de BHV cursussen? Bekijk dan de volledige prijslijst.

Veelgestelde vragen over BHV ploegleider

Hoe lang is mijn BHV ploegleider certificaat geldig?

Na het afronden van de cursus BHV ploegleider ontvang je een certificaat met een geldigheid van 1 jaar. Verloopt jouw certificaat? Dan adviseren wij het volgen van de cursus BHV ploegleider herhaling.

Na een jaar wordt veel opgedane kennis weer vergeten, dus is het heel belangrijk dit jaarlijks te herhalen. Ook worden de cursussen jaarlijks geactualiseerd. Zo ben je als BHV ploegleider altijd up-to-date.

Is een BHV cursus verplicht?

Bedrijfshulpverlening (BHV) is niet alleen een wettelijke verplichting, het is noodzakelijk om zorg te dragen voor een veilige (werk)omgeving. Wij adviseren bedrijven om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van BHV. Met een BHV cursus zorg je ervoor dat er BHV’ers zijn binnen je organisatie die weten hoe ze moeten handelen tijdens een calamiteit. Goed opgeleide BHV’ers maken tijdens een calamiteit het verschil! In een BHV cursus staat het leren van praktische basisvaardigheden van cursisten centraal. 

Wil jij weten wat de veiligheidsrisico's zijn binnen jouw bedrijf? Met een RI&E beschrijf je deze risico’s en deze kan Kompas Veiligheidsgroep voor je verzorgen. Op basis van de veiligheidsrisico’s wordt dan bepaald hoeveel BHV’ers nodig zijn in jouw bedrijf om in een noodsituatie werknemers in veiligheid te brengen.

Hoe ziet de cursus BHV ploegleider er uit?

Je volgt een cursus BHV ploegleider basis open cursuslocatie per cursusdag. De cursustijd is inclusief de lunchpauze en twee korte pauzes. Het is ook mogelijk om deze cursus incompany te volgen

De cursus BHV ploegleider herhaling is zowel een BHV basis herhaling als een herhaling van de BHV ploegleider. Je verlengt dus beide certificaten in één keer. De cursus BHV ploegleider herhaling kun je ook volledig online volgen. 

Volg je de cursus liever op een afwijkende tijd? Dat kan! Neem contact met ons op. We zoeken in overleg een passende oplossing.

Hoeveel BHV ploegleiders heb ik nodig in mijn bedrijf?

Zijn er meerdere BHV’ers binnen jouw bedrijf, dan is het raadzaam om een ploegleider aan te stellen. Als BHV ploegleider geef je leiding aan de BHV’ers tijdens een calamiteit en ondersteun je de hoofd BHV’er. Heb je veel BHV’ers? Dan kan het handig zijn om meerdere BHV ploegleiders aan te stellen. Bijvoorbeeld één BHV ploegleider voor iedere vijf BHV’ers.

Wil je weten hoeveel BHV ploegleiders wij adviseren? Neem dan contact met ons op. Wij geven passend advies. 

Vragen of hulp nodig?

Heb je een vraag of twijfel je welke cursusvorm de beste optie is? We denken graag met je mee!

Over Kompas Veiligheidsgroep

Veiligheid is voor ons meer dan een wettelijke verplichting. Het is een kwestie van goed werkgeverschap en een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Daarom dragen we in alles wat we doen bij een aan veilige werk- en leefomgeving. Dat doen we door bedrijven, overheden, instellingen en het onderwijs volledig te ontzorgen op het gebied van veiligheid

Om Nederland veiliger te maken volg je eenvoudig een cursus BHV ploegleider op meer dan 30 cursuslocaties verspreid in Nederland.

Cursusaanbod