Skip to main content

Wanneer volg ik een cursus BHV ploegleider?

Cursus BHV ploegleider

Wat zijn de taken van een BHV ploegleider?

Een BHV ploegleider geeft leiding aan de BHV’ers tijdens een calamiteit en ondersteund de hoofd BHV’er. Het is niet verplicht om een BHV ploegleider aan te stellen. Toch kan een BHV ploegleider een belangrijke rol vervullen in jouw BHV organisatie. Heb je veel BHV’ers in jouw bedrijf? Dan is het raadzaam om een of meerdere BHV ploegleiders aan te stellen. Bijvoorbeeld één BHV ploegleider voor iedere vijf BHV’ers.

BHV ploegleider

BHV’ers zorgen ervoor dat de gevolgen van een calamiteit zo veel mogelijk worden beperkt. Heeft jouw bedrijf meerdere BHV’ers? Dan is het fijn als de BHV ploegleider de BHV inzet coördineert.

De BHV ploegleider geeft leiding aan een BHV inzet. Handelen BHV’ers volgens de afgesproken procedures en instructies? Het is belangrijk dat een BHV ploegleider alle informatie krijgt. Op basis van nieuwe informatie wordt de BHV inzet bijgestuurd. De BHV ploegleider zorgt ervoor dat BHV’ers hun BHV taken goed kunnen uitvoeren en geeft waar nodig instructies. Vaak heeft de BHV ploegleider contact met de professionele hulpdiensten.

Vaardigheden

Om als BHV ploegleider een BHV inzet te coördineren zijn een aantal vaardigheden van belang.

  • Communiceren
  • Stellen van prioriteiten
  • Geven van opdrachten en aanwijzingen
  • Behouden van overzicht
  • Evalueren

Wat is een cursus BHV ploegleider?

Ga jij als BHV ploegleider leidinggeven aan de BHV’ers in jouw bedrijf? Dan wil je natuurlijk weten hoe je dit het beste doet. Weet jij nog welke aandachtspunten er zijn? In onze cursus BHV ploegleider leer je hoe je tijdens een calamiteit zo effectief mogelijk leiding geeft.

Het kiezen van de juiste cursus BHV ploegleider kan moeilijk zijn. Stel jezelf een aantal vragen om de juiste keuze voor een cursus BHV ploegleider te maken. Hoeveel BHV ploegleiders wil ik opleiden? Wat moeten deze BHV ploegleiders kunnen? Welke cursus BHV ploegleider wil ik voor mijn bedrijf en heb ik een aanvullende module nodig?

BHV ploegleider certificaat

Nadat je een cursus BHV ploegleider hebt behaald ontvang je een BHV ploegleider certificaat. Hopelijk krijg je niet te maken met een calamiteit en hoef je geen BHV inzet te begeleiden. Dan zijn na een tijd je geleerde kennis en vaardigheden vervlogen. Daarom heeft je BHV ploegleider certificaat een geldigheid van één jaar. Om je BHV ploegleider certificaat opnieuw te verlengen volg je de cursus BHV ploegleider herhaling. Onze cursus BHV ploegleider herhaling is een combinatie cursus. Dit betekent dat je ook jouw BHV certificaat verlengd!

Hoeveel BHV ploegleiders heb je nodig?

Hoeveel BHV ploegleiders zijn er nodig in jouw bedrijf? Helaas is deze vraag niet concreet te beantwoorden. Het is niet verplicht om een BHV ploegleider aan te stellen. Heb je veel BHV’ers in jouw bedrijf? Dan is wel het raadzaam om een of meerdere BHV ploegleiders aan te stellen.

Alle BHV cursussen

Kies jij ervoor om een BHV ploegleider aan te wijzen? Dan stel jij aanvullende eisen aan je BHV’ers. Heeft jouw bedrijf te maken met specifieke veiligheidsrisico’s? Bekijk onze branchegerichte oplossingen of kies voor een specifieke cursus BHV.

Naast een BHV ploegleider kan een werkgever ook een preventiemedewerker of hoofd BHV’er aanstellen. Wat is het verschil tussen deze rollen? 

Een preventiemedewerker voert taken uit, gericht op de veiligheid en gezondheid binnen een bedrijf. Een hoofd BHV’er is op beleidsniveau bezig met de BHV organisatie en verantwoordelijk voor het beheer en de uitvoering hiervan. Een BHV ploegleider geeft leiding aan de BHV’ers tijdens een calamiteit en ondersteunt de hoofd BHV’er.

Cursusaanbod