Skip to main content

Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers

VCA cursus

Waarom een VCA cursus?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Een VCA cursus is belangrijk voor iedereen die risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt. Een VCA is verplicht voor iedereen die bij een VCA gecertificeerd bedrijf werkt. Dit geldt zowel voor vast personeel als voor bijvoorbeeld freelancers. 

Met een VCA certificaat heb je de basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu. Deze basiskennis vergroot jouw eigen veiligheid en de veiligheid van de personen waar je mee werkt. Je kent de wet- en regelgeving, je kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe je deze kunt voorkomen.

Je volgt een VCA cursus op een van onze 30 open cursuslocatie of incompany binnen jouw organisatie.

Over de VCA cursus

Tijdens de cursus geeft onze veiligheidsinstructeur uitleg over de verschillende onderwerpen. Samen bespreek je de lesstof uit het lesboek. Aan het einde van de cursusdag maak je een oefenexamen. Het oefenexamen wordt na besproken door onze veiligheidsinstructeur. Zo ben je goed voorbereid op het echte examen. 

Na een VCA cursus weet je: 

  • Meer over het gedrag en de houding van medewerkers in de werksituatie
  • Onveilig gedrag te beoordelen en hierop te anticiperen
  • Meer over de regelgeving en veiligheidsregels
  • Hoe je werkzaamheden veilig uit kunt voeren en risico’s kunt beperken

Volg een VCA cursus op jouw manier

Er zijn verschillende manieren om een VCA cursus gevolgen. Op een van onze 30 locaties verspreid door heel Nederland, of incompany, bij jouw in het bedrijf.  Per cursus kan het verschillen hoe je deze kunt volgen. Kijk dus goed bij jouw gewenste cursus wat de opties zijn.

Open cursuslocatie

  • Locatie: 30+ in Nederland
  • Cursisten: werknemers van verschillende bedrijven
  • Begeleiding van een instructeur

Incompany cursuslocatie

    • Locatie: jouw bedrijf
    • Cursisten: jouw collega’s
    • Begeleiding van een instructeur

Benieuwd naar de kosten van de VCA cursussen? Bekijk dan de volledige prijslijst.

Veelgestelde vragen over VCA cursus

Hoe lang is mijn VCA certificaat geldig?

Nadat je de VCA cursus hebt gedaan en het examen hebt behaald, ontvang je een VCA certificaat. Een VCA certificaat is 10 jaar geldig. Daarna verleng je het VCA certificaat door opnieuw het VCA examen te volgen.

Is een VCA cursus verplicht?

VCA is geen wettelijke verplichting. Het is steeds vaker een gestelde eis vanuit opdrachtgevers. Dit komt door de regelgeving in de Arbowet. Er zijn verschillende branches waarin VCA vaak wordt toegepast.

  • Werkzaamheden op bouwterreinen
  • Werkzaamheden in fabrieken
  • Werkzaamheden aan installaties
  • Werkzaamheden op werkplaatsen

Is het examen verplicht om mijn VCA certificaat te behalen?

Veiligheid en gezondheid zijn het uitgangspunt bij het examen VCA. Daarmee voorkom je veel risicovolle situaties op de werkvloer. Deze kennis en je veiligheidsbewustzijn vergroten jouw veiligheid en de veiligheid van jouw collega’s.

Het examen VCA is een verplicht onderdeel om je VCA certificaat te behalen. Het examen VCA bestaat uit examenvragen over verschillende onderwerpen. Het resultaat krijg je direct na afloop van het examen VCA.

Over Kompas Veiligheidsgroep

Veiligheid is voor ons meer dan een wettelijke verplichting. Het is een kwestie van goed werkgeverschap en een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Daarom dragen we in alles wat we doen bij een aan veilige werk- en leefomgeving. Dat doen we door bedrijven, overheden, instellingen en het onderwijs volledig te ontzorgen op het gebied van veiligheid

Om Nederland veiliger te maken volg je eenvoudig een VCA cursus op meer dan 30 cursuslocaties verspreid in Nederland.

Cursusaanbod