Skip to main content

VCA voor operationeel leidinggevenden

VOL VCA cursus

Behaal je VOL VCA certificaat

VOL VCA is voor operationeel leidinggevenden en ZZP’ers die als onderaannemer bij een gecertificeerd bedrijf werken. Het gaat om vaste en tijdelijke werknemers.

Met een VOL VCA laat je zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Je toont aan dat je deze kennis kunt toepassen in de praktijk. Zo vergroot je jouw eigen veiligheid en de veiligheid van de personen waaraan je leiding geeft. Je kent de wet- en regelgeving, je kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe je deze kunt voorkomen. Jij bent het aanspreekpunt voor opdrachtgevers, het management en werknemers. 

Je volgt een VOL VCA cursus op een van onze 30 open cursuslocatie of incompany binnen jouw organisatie. 


30 cursuslocaties in Nederland

✅ Incompany cursussen op maat

Verschillende VOL VCA pakketten

Wil jij een VCA VOL certificaat behalen? Dan is het examen een verplicht onderdeel. Wij hebben verschillende mogelijkheden om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het examen VCA. Bekijk hieronder de verschillende pakketten van VCA VOL en schrijf je direct in!

Wil je meer informatie over de inhoud van de verschillende pakketten? Lees dan verder.

Cursus inhoud VOL VCA

De cursus inhoud van VCA VOL is afhankelijk van welk pakket je kiest. In elk pakket zit het examen. Het examen bepaalt of je je certificaat behaalt Hoe je je voorbereid op het examen is aan jou. Je kunt een E-learning volgen, of juist een cursusdag op locatie volgen, of allebei. Bekijk hiervoor de verschillende pakketten

VOL VCA gaat over dezelfde onderwerpen als VCA basis, maar dan vanuit het perspectief van de operationeel leidinggevende. VOL VCA vraagt in vergelijking met VCA basis meer toepassingsgerichte kennis. Je moet niet alleen weten wat veilig gedrag is, maar ook hoe je dit kunt stimuleren. En je moet niet alleen weten wat een taak-risicoanalyse is, maar ook wanneer je deze moet uitvoeren of bijstellen.

Het VOL VCA examen bestaat uit 70 vragen over verschillende onderwerpen. Je krijgt maximaal 75 minuten de tijd om het examen te maken. Je bent geslaagd als je minimaal 64,5% van de maximaal 7.000 te behalen punten hebt. Je hoort direct na het examen of je bent geslaagd.

Met een VCA VOL certificaat weet je:

  • Meer over regelgeving en veiligheidsregels.
  • Hoe je onveilig gedrag signaleert en hierop anticipeert.
  • Gevaren en risico’s op de werkvloer te herkennen.
  • Meer over verschillende soorten van persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Meer over de risico’s en gevaren van verschillende arbeidsmiddelen.
  • Gevaarlijke stoffen elektriciteit-, brand- en explosiegevaar te herkennen en incidenten en ongevallen te beheersen.

Mogelijkheden VOL VCA

We bieden verschillende pakketten aan. Iedereen heeft een andere voorkeur voor leren, daarom heeft ieder pakket een andere samenstelling. Hieronder vindt je een overzicht van de inhoud van de pakketten.

Examen VOL VCA

Het examen VOL VCA is een verplicht onderdeel om je VOL VCA certificaat te behalen. Je ontvangt een VOL VCA certificaat als je bent geslaagd voor het examen VOL VCA. De examens VOL VCA worden op verschillende examenlocaties in Nederland verzorgd. Er is altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.

Cursusdag VOL VCA

Een cursusdag ter voorbereiding op het examen VOL VCA? Dat kan bij ons! Onze veiligheidsinstructeur geeft uitleg over de verschillende onderwerpen. Samen bespreek je de lesstof uit het lesboek. Aan het einde van de cursusdag maak je een oefenexamen. Het oefenexamen wordt nabesproken door onze veiligheidsinstructeur. Ga jij voor het hoogste slagingspercentage? Kies dan voor een cursusdag ter voorbereiding op het examen VOL VCA.

Lesboek VOL VCA

Vind jij het prettig om de lesstof door te nemen voordat je deelneemt aan het examen VOL VCA? Kies dan voor het lesboek VOL VCA. In het lesboek staan veel oefenvragen. Zo kun jij jezelf goed voorbereiden op het examen VOL VCA. Het lesboek is beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Engels en Duits. Liever een andere taal? Informeer naar de mogelijkheden. 

Oefenexamen VOL VCA

Wil jij jouw kennis testen voordat je deelneemt aan het examen VOL VCA? Kies dan voor een pakket met oefenexamens. Je ontvangt vijf oefenexamens, zodat je jezelf goed kunt voorbereiden op het examen VOL VCA. Je krijgt direct feedback op het behaalde resultaat, zodat je kunt leren van de gemaakte fouten. Daarnaast geeft een oefenexamen je een goed beeld van de examenvragen. 

E-learning VOL VCA

Jezelf voorbereiden op het examen VOL VCA op een moment dat het jou past? Een e-learning VOL VCA maak je waar en wanneer je zelf wilt. Je neemt de lesstof door voordat je deelneemt aan het examen VOL VCA. Zie jij jezelf al zitten in je luie stoel met een kopje koffie? Ideaal toch!

Veelgestelde vragen over VOL VCA cursus

Wanneer kies je voor VOL VCA?

VOL VCA is voor operationeel leidinggevenden en ZZP’ers die als onderaannemer bij een gecertificeerd bedrijf werken. Het gaat om vaste en tijdelijke werknemers.

Met een VOL VCA laat je zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Je toont aan dat je deze kennis kunt toepassen in de praktijk. Zo vergroot je jouw eigen veiligheid en de veiligheid van de personen waaraan je leidinggeeft. Je kent de wet- en regelgeving, je kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe je deze kunt voorkomen. Jij bent het aanspreekpunt voor opdrachtgevers, het management en werknemers. 

Hoe lang is mijn VCA certificaat geldig?

Nadat je de VOL VCA cursus hebt gedaan en het examen hebt behaald, ontvang je een VOL VCA certificaat. Een VOL VCA certificaat is 10 jaar geldig. Daarna verleng je het VOL VCA certificaat door opnieuw het VOL VCA examen te volgen.

Is een VCA cursus verplicht?

VCA is geen wettelijke verplichting. Het is steeds vaker een gestelde eis vanuit opdrachtgevers. Dit komt door de regelgeving in de Arbowet. Er zijn verschillende branches waarin VCA vaak wordt toegepast.

  • Werkzaamheden op bouwterreinen
  • Werkzaamheden in fabrieken
  • Werkzaamheden aan installaties
  • Werkzaamheden op werkplaatsen

Is het examen verplicht om mijn VOL VCA certificaat te behalen?

Veiligheid en gezondheid zijn het uitgangspunt bij het examen VCA. Daarmee voorkom je veel risicovolle situaties op de werkvloer. Deze kennis en je veiligheidsbewustzijn vergroten jouw veiligheid en de veiligheid van jouw collega’s.

Het examen VOL VCA is een verplicht onderdeel om je VOL VCA certificaat te behalen. Het examen VOL VCA bestaat uit examenvragen over verschillende onderwerpen. Het resultaat krijg je direct na afloop van het examen VOL VCA.

Vragen of hulp nodig?

Heb je een vraag of twijfel je welk pakket de beste optie is? We denken graag met je mee!

Over Kompas Veiligheidsgroep

Veiligheid is voor ons meer dan een wettelijke verplichting. Het is een kwestie van goed werkgeverschap en een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Daarom dragen we in alles wat we doen bij een aan veilige werk- en leefomgeving. Dat doen we door bedrijven, overheden, instellingen en het onderwijs volledig te ontzorgen op het gebied van veiligheid

Om Nederland veiliger te maken volg je eenvoudig een VOL VCA cursus op meer dan 30 cursuslocaties verspreid in Nederland.

Cursusaanbod

cursus VOL VCA incompany volgen?

Een cursus VOL VCA op een incompany cursus locatie is voordelig als je een grotere groep wil opleiden. De cursus vindt plaats op jouw bedrijfslocatie. Heb je interesse om een cursus VOL VCA incompany te volgen? Vul dan het aanvraagformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Aanvraagformulier cursus incompany

Geef extra informatie zoals: aantal personen, voorkeursdatum etc.