Skip to main content

Eerste hulp verlenen

EHBO cursus

Waarom een EHBO cursus?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op de werkvloer. Jaarlijks zijn er meer dan 200.000 bedrijfsongevallen. Weet jij wat je moet doen bij een ongeval op de werkvloer?

Tijdens een EHBO cursus leer je hoe je eerste hulp verleent bij ongelukken in je bedrijf, zodat je direct kunt handelen bij levensbedreigende situaties.

Er zijn verschillende EHBO cursussen, de basiscursus waarin je de basis leert van het verlenen van eerste hulp, maar ook cursussen specifiek gericht op hulp verlenen aan kinderen bijvoorbeeld. Volg een EHBO cursus op een van onze 30 locaties, online of op jouw bedrijfslocatie.

Over de EHBO cursus

Wij geloven dat je veel leert door zelf handelingen uit te voeren. De focus van onze EHBO cursussen is dan ook gericht op doen! Bijvoorbeeld het uitvoeren van een reanimatie. Onze veiligheidsinstructeur vertaalt de lesstof EHBO naar praktijksituaties en begeleidt jou bij het toepassen hiervan.

Na een EHBO cursus weet je: 

 • Hoe je een slachtoffer benadert vanuit de vijf basisregels voor hulpverlening
 • Hoe je een slachtoffer beoordeelt met de ABCDE benadering
 • Hoe je eerste hulp verleent en daarmee de gevolgen van een ongeluk beperkt

Afhankelijk van welke EHBO cursus je kiest, leer je specifieke dingen die belangrijk zijn voor jouw situatie, bijvoorbeeld als je met kinderen werkt.

Na het succesvol afronden van de EHBO cursus ontvang je een certificaat. Dit certificaat is 2 jaar geldig. Om het certificaat te verlengen volg je de EHBO herhaling cursus.

Volg een EHBO cursus op jouw manier

Er zijn verschillende manieren om een EHBO cursus te volgen. Op één van onze 30 locaties verspreid door heel Nederland of bij jou in het bedrijf. Per cursus kan het verschillen hoe je deze volgt. Kijk dus goed bij jouw gewenste EHBO cursus wat de opties zijn.

Open cursuslocatie

 • Locatie: 30+ in Nederland
 • Cursisten: werknemers van verschillende bedrijven
 • Begeleiding van een instructeur

Incompany cursuslocatie

  • Locatie: jouw bedrijf
  • Cursisten: jouw collega’s
  • Begeleiding van een instructeur

Benieuwd naar de kosten van de EHBO cursussen? Bekijk dan de volledige prijslijst.

Toevoegingen aan je EHBO cursus

Bij een incompany EHBO cursus, is het ook mogelijk om specifieke cursusmodules hieraan toe te voegen. Krijgen jij en je collega's vaak te maken met sportblessures? Of heeft jullie organisatie te maken met minder zelfredzame mensen? 

Voor deze en nog meer onderwerpen kun je extra modules toevoegen aan de EHBO cursus. 

Veelgestelde vragen over EHBO cursus

Hoe lang is mijn EHBO certificaat geldig?

Nadat je de EHBO cursus hebt behaald, ontvang je een EHBO certificaat. Meestal is een EHBO certificaat twee jaar geldig. Daarna verleng je het EHBO certificaat eenvoudig door een cursus EHBO herhaling te volgen. De geldigheid van een EHBO certificaat verschilt per EHBO cursus. Lees meer op de cursuspagina’s zelf.

Hopelijk hoef je geen EHBO toe te passen. Het herhalen van EHBO is daarom extra belangrijk. Zo blijf je oefenen met het verlenen van eerste hulp en weet wat je moet doen in een noodsituatie. Daarom heeft een EHBO certificaat een geldigheidsdatum. Wil jij jouw EHBO certificaat verlengen? Dan volg je een cursus EHBO herhaling.

Is een EHBO cursus verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om EHBO'ers te hebben in je bedrijf. Een EHBO cursus is pas verplicht als uit de RI&E blijkt dat de kans op een ongeluk in je bedrijf groter is dan bij een gemiddeld bedrijf. Er zijn bedrijven waarin een EHBO cursus noodzakelijk is, bijvoorbeeld: bij evenementen of specifieke branches zoals een zwembad, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. 

Wil jij weten wat de veiligheidsrisico's zijn binnen jouw bedrijf? Met een RI&E beschrijf je deze risico’s en deze kan Kompas Veiligheidsgroep voor je verzorgen. Op basis van de veiligheidsrisico’s wordt dan bepaald hoeveel EHBO’s, maar ook BHV’ers er nodig zijn binnen de organisatie. 

In tegenstelling tot het volgen van een EHBO cursus is ieder bedrijf wél wettelijk verplicht een EHBO koffer te hebben. Natuurlijk is het wel heel waardevol om EHBO’ers op te leiden. In een EHBO cursus leer je namelijk hoe je de verschillende verbandmaterialen uit een EHBO koffer kunt gebruiken.

Hoeveel EHBO’ers heb ik nodig in mijn bedrijf?

Hoeveel EHBO’ers zijn er nodig in jouw bedrijf? Helaas is deze vraag niet concreet te beantwoorden. Het specifieke aantal EHBO’ers is niet wettelijk vastgelegd. Dit is afhankelijk van de veiligheidsrisico’s binnen je bedrijf.

Ook hierbij is een RI&E van belang. Hierin staan de veiligheidsrisico’s van je bedrijf.

Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?

Als EHBO'er kun je (levensreddende) eerste hulp verlenen. Als BHV'er zorg je ervoor dat de gevolgen van een calamiteit zo veel mogelijk worden beperkt.

Gecertificeerde EHBO cursus

Soms is het verplicht om een EHBO cursus te volgen van een gecertificeerde instelling. Daarmee behaal je een erkend EHBO certificaat. Denk aan hulpverleners tijdens openingsuren van een kinderopvang of peuterspeelzaal. Daar moet een volwassene aanwezig zijn met een erkend kinder EHBO certificaat, dit stelt de Wet IKK (Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang). NIKTA en het Oranje Kruis zijn aangewezen als instelling om het certificaat EHBO voor kinderen uit te geven. 

NIKTA

Het Nederlands Instituut voor Kwaliteitszorg en Advies (NIKTA) is een certificatie instelling die werkt en beoordeelt volgens de internationale standaard NEN-EN-ISO. Een EHBO cursus georganiseerd door NIKTA is gecertificeerd en voldoet aan de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen zijn verplicht om tijdens openingsuren een volwassene aanwezig te hebben met een gecertificeerd EHBO voor kinderen certificaat.

Oranje Kruis

Het Oranje Kruis is een onafhankelijke stichting die geldt als autoriteit op het gebied van eerstehulpverlening in Nederland. Wij hebben gecertificeerde EHBO cursussen van het Oranje Kruis. De EHBO cursus wordt verzorgd door een kaderinstructeur van het Oranje Kruis. Je ontvangt na het volgen van een EHBO cursus ook een Oranje Kruis certificaat.

Over Kompas Veiligheidsgroep

Veiligheid is voor ons meer dan een wettelijke verplichting. Het is een kwestie van goed werkgeverschap en een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Daarom dragen we in alles wat we doen bij een aan veilige werk- en leefomgeving. Dat doen we door bedrijven, overheden, instellingen en het onderwijs volledig te ontzorgen op het gebied van veiligheid

Om Nederland veiliger te maken volg je eenvoudig een EHBO cursus op meer dan 30 cursuslocaties verspreid in Nederland.