Skip to main content

Wanneer volg ik een EHBO cursus?

EHBO cursus

Wat doe je bij een EHBO cursus?

EHBO betekent eerste hulp bij ongevallen of eerste hulp bij ongelukken. In een EHBO cursus leer je hoe je eerste hulp verleent bij ongelukken in je bedrijf, zodat je direct kunt handelen bij een levensbedreigende situatie. De taken van een EHBO’er zijn een belangrijk onderdeel van de EHBO cursus.

  • Benaderen van een slachtoffer vanuit de vijf basisregels voor hulpverlening.
  • Beoordelen van een slachtoffer met de ABCDE benadering.
  • Verlenen van eerste hulp en daarmee de gevolgen van een ongeluk beperken.

Het kiezen van de juiste EHBO cursus kan moeilijk zijn. Stel jezelf een aantal vragen om de juiste keuze voor EHBO cursus te maken. Hoeveel EHBO’ers wil ik opleiden? Wat moeten deze EHBO’ers kunnen? Welke EHBO cursus wil ik voor mijn bedrijf? Heb ik een module nodig als aanvulling op mijn EHBO cursus?

Wat kost een EHBO cursus?

Benieuwd naar de kosten van een EHBO cursus?

Hoe lang is een EHBO certificaat geldig?

Nadat je de EHBO cursus hebt behaald ontvang je een EHBO certificaat. Meestal is een EHBO certificaat twee jaar geldig. Daarna verleng je het EHBO certificaat eenvoudig door een cursus EHBO herhaling te volgen. De geldigheid van een EHBO certificaat verschilt per EHBO cursus. Lees meer op de cursuspagina!

Hopelijk hoef je geen EHBO toe te passen. Het herhalen van EHBO is daarom extra belangrijk. In een EHBO cursus je blijft oefenen met het verlenen van eerste hulp en weet wat je moet doen in een noodsituatie. Daarom heeft een EHBO certificaat een geldigheidsdatum. Wil jij jouw EHBO certificaat verlengen? Dan volg je een cursus EHBO herhaling.

Is een EHBO cursus verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om EHBO'ers te hebben in je bedrijf. Een EHBO cursus is pas verplicht als uit de RI&E blijkt dat de kans op een ongeluk in je bedrijf groter is dan bij een gemiddeld bedrijf. Er zijn bedrijven waarin een EHBO cursus noodzakelijk is, bijvoorbeeld: bij evenementen of specifieke branches zoals een zwembad, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. 

Hoeveel EHBO’ers heb je nodig?

Hoeveel EHBO’ers zijn er nodig in jouw bedrijf? Helaas is deze vraag niet concreet te beantwoorden. Het specifieke aantal EHBO’ers is niet wettelijk vastgelegd. Dit is afhankelijk van de veiligheidsrisico’s binnen je bedrijf.

In de RI&E zijn deze risico’s beschreven. Je bepaalt op basis van de veiligheidsrisico’s hoeveel EHBO’ers nodig zijn in jouw bedrijf om in een noodsituatie werknemers in veiligheid te brengen. Naast het volgen van een passende EHBO cursus is het belangrijk om ervoor te zorgen voor een complete EHBO koffer met verbandmaterialen.  

Certificering: NIKTA of het Oranje Kruis?

Soms is het verplicht om een EHBO cursus te volgen van een gecertificeerde instelling. Daarmee behaal je een erkend EHBO certificaat. Denk aan hulpverleners tijdens openingsuren van een kinderopvang of peuterspeelzaal. Daar moet een volwassene aanwezig zijn met een erkend kinder EHBO certificaat, dit stelt de Wet IKK (Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang). NIKTA en het Oranje Kruis zijn aangewezen als instelling om het certificaat EHBO voor kinderen uit te geven.

NIKTA

Het Nederlands Instituut voor Kwaliteitszorg en Advies (NIKTA) is een certificatie instelling die werkt en beoordeelt volgens de internationale standaard NEN-EN-ISO. Een EHBO cursus georganiseerd door NIKTA is gecertificeerd en voldoet aan de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen zijn verplicht om tijdens openingsuren een volwassene aanwezig te hebben met een gecertificeerd EHBO voor kinderen certificaat.

Oranje Kruis

Het Oranje Kruis is een onafhankelijke stichting die geldt als autoriteit op het gebied van eerstehulpverlening in Nederland. Wij hebben gecertificeerde EHBO cursussen van het Oranje Kruis. De EHBO cursus wordt verzorgd door een kaderinstructeur van het Oranje Kruis. Je ontvangt na het volgen van een EHBO cursus ook een Oranje Kruis certificaat.