Skip to main content

Eerste hulp bij ongelukken

EHBO

Wat is EHBO?

Wat is de afkorting van EHBO? EHBO betekent eerste hulp bij ongevallen of eerste hulp bij ongelukken. Is de kans op een ongeluk in je bedrijf groter dan bij een gemiddeld bedrijf? Dan is het noodzakelijk om EHBO’ers te hebben, bijvoorbeeld: bij evenementen of specifieke branches zoals een zwembad, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.

Wat moet je kunnen voor EHBO?

Om EHBO te verlenen, is het belangrijk om dat taken van een EHBO’er kunt uitvoeren.

  • Benaderen van een slachtoffer vanuit de vijf basisregels voor hulpverlening.
  • Beoordelen van een slachtoffer met de ABCDE benadering.
  • Verlenen van eerste hulp en daarmee de gevolgen van een ongeluk beperken.

Vijf basisregels van EHBO

De vijf basisregels geven aan waar je tijdens het verlenen van EHBO altijd op moet letten.

1

Let op gevaar voor jezelf, vervolgens voor omstanders en als laatste voor het slachtoffer.

2

Ga na wat er is gebeurd.

3

Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting. Als het slachtoffer bij bewustzijn is, blijf dat tegen het slachtoffer praten.

4

Zorg voor deskundige hulp of vraag of iemand dat voor je doet. Haal er een huisarts bij of alarmeer de professionele hulpdiensten.

5

Help het slachtoffer op de plek waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Is het gevaarlijk? Sleep het slachtoffer weg met de noodvervoersgreep.

Wat is de ABCDE benadering?

De ABCDE benadering is een methode om een slachtoffer te beoordelen en zo nodig EHBO te verlenen.

A: Airway

Luchtweg en wervelkolom

B: Breathing

Ademhaling

C: Circulation

Circulatie en bloedverlies

D: Disability

Het bewustzijn

E: Exposure

Verdere letsels en omgevingstemperatuur

Wat moet je doen bij EHBO?

Als EHBO’er ben jij de eerste hulpverlener tot de hulpverlening wordt overgenomen door een professional. Je eigen veiligheid is het allerbelangrijkste. Je let op gevaar voor jezelf, vervolgens voor omstanders en als laatste voor het slachtoffer. Kun je EHBO verlenen zonder gevaar? Dan beoordeel je het slachtoffer met de ABCDE benadering. Zo nodig verleen je (levensreddende) eerste hulp.

Is EHBO verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om EHBO'ers te hebben in je bedrijf. EHBO is pas verplicht als uit de RI&E blijkt dat de kans op een ongeluk in je bedrijf groter is dan bij een gemiddeld bedrijf. Er zijn bedrijven waarin EHBO’ers noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld: bij evenementen of specifieke branches zoals een zwembad, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. 

In een cursus EHBO leer je hoe je eerste hulp verleent bij ongelukken in je bedrijf, zodat je direct kunt handelen bij een levensbedreigende situatie. De taken van een EHBO’er zijn een belangrijk onderdeel van de cursus EHBO.

Een cursus EHBO heeft vaak een standaard cursusinhoud. Wij vinden het belangrijk om mee te denken met de EHBO’ers in jouw bedrijf. Onze instructeurs hebben een brede ervaring en kunnen aansluiten bij de veelvoorkomende ongelukken in jouw bedrijf.

Wat kan ik met een EHBO certificaat?

Als EHBO’er ben jij de eerste hulpverlener tot de hulpverlening wordt overgenomen door een professional. Jij maakt het verschil en kunt mensenlevens redden! Met een EHBO certificaat laat jij zien dat je (levensreddende) eerste hulp kunt verlenen.

EHBO certificaat en geldigheid

Nadat je de cursus EHBO hebt behaald ontvang je een EHBO certificaat. Meestal is een EHBO certificaat twee jaar geldig. Daarna verleng je het EHBO certificaat eenvoudig door een cursus EHBO herhaling te volgen. De geldigheid van een EHBO certificaat verschilt per cursus EHBO. Lees meer op de cursuspagina!

Hopelijk hoef je geen EHBO toe te passen. Het herhalen van EHBO is daarom extra belangrijk. Zodat je blijft oefenen met het verlenen van eerste hulp en weet wat je moet doen in een noodsituatie. Daarom heeft een EHBO certificaat een geldigheidsdatum. Wil jij jouw EHBO certificaat verlengen? Dan volg je een cursus EHBO herhaling.

Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?

Het kiezen van de juiste cursus kan moeilijk zijn. Wat is het verschil tussen EHBO en BHV? Als EHBO’er kun je (levensreddende) eerste hulp verlenen. Als BHV’er zorg je ervoor dat de gevolgen van een calamiteit zo veel mogelijk worden beperkt. Een BHV’er heeft de volgende BHV taken.

BHV cursus

Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen.

BHV cursus

Het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen.

BHV cursus

Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of de inrichting.

EHBO cursus bij Kompas Veiligheidsgroep

Wij hebben verschillende mogelijkheden om jouw EHBO certificaat te behalen. In een EHBO cursus leer je hoe je eerste hulp verleent bij ongelukken in je bedrijf, zodat je direct kunt handelen bij een levensbedreigende situatie. Naast het volgen van een passende EHBO cursus is het belangrijk om ervoor te zorgen voor een complete EHBO koffer met verbandmaterialen. 

Benieuwd naar ons cursusaanbod EHBO?