Skip to main content

Ontruimingsplattegrond

Ontruimingsplattegrond

Een ontruimingsplattegrond informeert hoe je in geval van een calamiteit het bedrijfsgebouw het beste kunt verlaten. Daarnaast staat op de ontruimingsplattegrond aangegeven waar in het bedrijfsgebouw zich de brandblusmiddelen en brandmelders bevinden. Een ontruimingsplattegrond of vluchtwegplattegrond is een verplicht onderdeel van het ontruimingsplan.

Een ontruimingsplattegrond is bedoeld om preventief te gebruiken. Aanwezige personen kunnen zich er vooraf op oriënteren. Op deze manier worden aanwezige personen aangemoedigd om buiten calamiteiten kennis te nemen van de vluchtroutes en veiligheidsvoorzieningen.

Aandachtspunten

Belangrijk is dat ontruimingsplattegronden zichtbaar zijn. Aanwezige personen moeten de mogelijkheid hebben om informatie op de ontruimingsplattegrond te bekijken, bijvoorbeeld: in de nabijheid van een lift of tram, koffieautomaat, wachtruimte, toilet of receptie.

Per bouwlaag moet minimaal één ontruimingsplattegrond aanwezig zijn. Is je bedrijfsgebouw groot en complex? Dan kan het noodzakelijk zijn om meerdere ontruimingsplattegronden te plaatsen.

Aanpassingen

Wanneer er veranderingen zijn in je bedrijfsgebouw is het belangrijk te zorgen voor een actuele ontruimingsplattegrond. Je kunt de ontruimingsplattegrond laten beoordelen door een deskundige veiligheidsadviseur.

Contact

Wil je hulp bij keuring en onderhoud of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Telefoonnummer: 024 - 371 75 65
E-mail: info@kompasveiligheidsgroep.nl

Meest gestelde vragen

Op een ontruimingsplattegrond staat belangrijke informatie aangegeven, waaronder de locatie van blusmiddelen, EHBO materialen, vluchtroutes en de verzamelplaats.

Een ontruimingsplattegrond moet zichtbaar zijn. Aanwezige personen moeten de mogelijkheid hebben om informatie op de ontruimingsplattegrond te bekijken, bijvoorbeeld: in de nabijheid van een lift of tram, koffieautomaat, wachtruimte, toilet of receptie.

Een ontruimingsplattegrond is verplicht als een onderdeel van het ontruimingsplan. Dus is een ontruimingsplattegrond verplicht als het bedrijfsgebouw een ontruimingsplan moet hebben.

Afhankelijk van je bedrijfsgebouw wordt het aantal ontruimingsplattegronden bepaald.
Per bouwlaag moet minimaal één ontruimingsplattegrond aanwezig zijn. Is je bedrijfsgebouw groot en complex? Dan kan het noodzakelijk zijn om meerdere ontruimingsplattegronden te plaatsen.

Let op!

LET OP! De cursussen gaan door. We houden ons aan de Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Voor toegang tot al onze open cursuslocaties is de geldende regelgeving (coronabewijs) van toepassing. Als cursist ben je verplicht een geldig bewijs in de CoronaCheck app te laten zien.