Skip to main content

Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers

VCA

Behaal je VCA basis certificaat

De VCA basis cursus is voor iedereen die risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt en is verplicht voor iedereen die bij een VCA gecertificeerd bedrijf werkt. Het gaat om vaste en tijdelijke werknemers, inclusief ZZP’ers en stagiaires.

Met een VCA basis laat je zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Deze basiskennis vergroot jouw eigen veiligheid en de veiligheid van de personen waar je mee werkt. Je kent de wet- en regelgeving, je kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe je deze kunt voorkomen.

Je volgt een VCA basis cursus op een van onze 30 open cursuslocatie of incompany binnen jouw organisatie. 

30 cursuslocaties in Nederland

✅ Incompany cursussen op maat

Verschillende VCA basis pakketten

Wil jij een VCA basis certificaat behalen? Dan is het examen een verplicht onderdeel. Wij hebben verschillende mogelijkheden om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het examen VCA. Bekijk hieronder de verschillende pakketten van VCA basis en schrijf je direct in!

Wil je meer informatie over de inhoud van de verschillende pakketten? Lees dan verder.

Cursus inhoud VCA basis

De cursus inhoud van VCA basis is afhankelijk van welk pakket je kiest. In elk pakket zit het examen. Het examen bepaalt of je je certificaat behaalt. Hoe je je voorbereid op het examen is aan jou. Je kunt een E-learning volgen, of juist een cursusdag op locatie volgen, of allebei. Bekijk hiervoor de verschillende pakketten

Het VCA basis examen bestaat uit 40 vragen over verschillende onderwerpen. Je krijgt maximaal 60 minuten de tijd om het examen te maken. Je bent geslaagd als je minimaal 64,5% van de maximaal 4.000 te behalen punten hebt. Je hoort direct na het examen of je bent geslaagd.

Met een VCA basis certificaat weet je:

  • Meer over het gedrag en de houding van medewerkers in de werksituatie.
  • Onveilig gedrag te beoordelen en hierop te anticiperen.
  • Meer over de regelgeving en veiligheidsregels.
  • Hoe je werkzaamheden veilig uit kunt voeren en risico’s kunt beperken.

Uitleg over de verschillende VCA basis pakketten

We bieden verschillende pakketten aan. Iedereen heeft een andere voorkeur voor leren, daarom heeft ieder pakket een andere samenstelling. Hieronder vindt je een overzicht van de inhoud van de pakketten.

Examen VCA

Het examen VCA is een verplicht onderdeel om je VCA certificaat te behalen. Je ontvangt een VCA certificaat als je bent geslaagd voor het examen VCA. De examens VCA worden op verschillende examenlocaties in Nederland verzorgd. Er is altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.

Cursusdag VCA

Een cursusdag ter voorbereiding op het examen VCA? Dat kan bij ons! Onze veiligheidsinstructeur geeft uitleg over de verschillende onderwerpen. Samen bespreek je de lesstof uit het lesboek. Aan het einde van de cursusdag maak je een oefenexamen. Het oefenexamen wordt nabesproken door onze veiligheidsinstructeur. Ga jij voor het hoogste slagingspercentage? Kies dan voor een cursusdag ter voorbereiding op het examen VCA.

Lesboek VCA

Vind jij het prettig om de lesstof door te nemen voordat je aan deelneemt aan het examen VCA? Kies dan voor het lesboek VCA. In het lesboek staan veel oefenvragen. Zo kun jij jezelf goed voorbereiden op het examen VCA. Het lesboek is beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Engels en Duits. Liever een andere taal? Informeer naar de mogelijkheden.

Oefenexamen VCA

Wil jij jouw kennis testen voordat je deelneemt aan het examen VCA? Kies dan voor een pakket met oefenexamens. Je ontvangt vijf oefenexamens, zodat je jezelf goed kunt voorbereiden op het examen VCA. Je krijgt direct feedback op het behaalde resultaat, zodat je kunt leren van de gemaakte fouten. Daarnaast geeft een oefenexamen je een goed beeld van de examenvragen. 

E-learning VCA

Jezelf voorbereiden op het examen VCA op een moment dat het jou past? Een e-learning VCA maak je waar en wanneer je zelf wilt. Je neemt de lesstof door voordat je deelneemt aan het examen VCA. Zie jij jezelf al zitten in je luie stoel met een kopje koffie? Ideaal toch!

Veelgestelde vragen over VCA cursus

Wanneer kies je voor VCA basis?

VCA basis is voor iedereen die risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt en is verplicht voor iedereen die bij een VCA gecertificeerd bedrijf werkt. Het gaat om vaste en tijdelijke werknemers, inclusief ZZP’ers en stagiaires.

Met een VCA basis laat je zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Deze basiskennis vergroot jouw eigen veiligheid en de veiligheid van de personen waar je mee werkt. Je kent de wet- en regelgeving, je kunt gevaarlijke situaties en handelingen herkennen én weet hoe je deze kunt voorkomen.

Hoe lang is mijn VCA certificaat geldig?

Nadat je de VCA cursus hebt gedaan en het examen hebt behaald, ontvang je een VCA certificaat. Een VCA certificaat is 10 jaar geldig. Daarna verleng je het VCA certificaat door opnieuw het VCA examen te volgen.

Is een VCA cursus verplicht?

VCA is geen wettelijke verplichting. Het is steeds vaker een gestelde eis vanuit opdrachtgevers. Dit komt door de regelgeving in de Arbowet. Er zijn verschillende branches waarin VCA vaak wordt toegepast.

  • Werkzaamheden op bouwterreinen
  • Werkzaamheden in fabrieken
  • Werkzaamheden aan installaties
  • Werkzaamheden op werkplaatsen

Is het examen verplicht om mijn VCA certificaat te behalen?

Veiligheid en gezondheid zijn het uitgangspunt bij het examen VCA. Daarmee voorkom je veel risicovolle situaties op de werkvloer. Deze kennis en je veiligheidsbewustzijn vergroten jouw veiligheid en de veiligheid van jouw collega’s.

Het examen VCA is een verplicht onderdeel om je VCA certificaat te behalen. Het examen VCA bestaat uit examenvragen over verschillende onderwerpen. Het resultaat krijg je direct na afloop van het examen VCA.

Vragen of hulp nodig?

Heb je een vraag of twijfel je welk pakket de beste optie is?  We denken graag met je mee!

Over Kompas Veiligheidsgroep

Veiligheid is voor ons meer dan een wettelijke verplichting. Het is een kwestie van goed werkgeverschap en een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Daarom dragen we in alles wat we doen bij een aan veilige werk- en leefomgeving. Dat doen we door bedrijven, overheden, instellingen en het onderwijs volledig te ontzorgen op het gebied van veiligheid

Om Nederland veiliger te maken volg je eenvoudig een VCA cursus op meer dan 30 cursuslocaties verspreid in Nederland.

Cursusaanbod

cursus VCA basis incompany volgen?

Een cursus VCA basis op een incompany cursus locatie is voordelig als je een grotere groep wil opleiden. De cursus vindt plaats op jouw bedrijfslocatie. Heb je interesse om een cursus VCA basis incompany te volgen? Vul dan het aanvraagformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Aanvraagformulier cursus incompany

Geef extra informatie zoals: aantal personen, voorkeursdatum etc.