Skip to main content

Veiligheid en gezondheid in jouw bedrijf

Preventiemedewerker

Wat is een preventiemedewerker?

Als preventiemedewerker voer je de wettelijke preventietaken uit binnen een bedrijf. Je ondersteunt collega’s bij het werken volgens veiligheidsvoorschriften en geeft voorlichting en instructie.

Tijdens de cursus preventiemedewerker krijg je alle tools mee die je nodig hebt om de wettelijke preventietaken uit te voeren binnen een bedrijf.

De cursus preventiemedewerker duurt één dag. Daarna ben je bevoegd om vijf jaar lang preventietaken uit te voeren binnen je bedrijf. Volg de cursus preventiemedewerker op een van onze 30 locaties, online of op jouw bedrijfslocatie.


30 cursuslocaties in Nederland

✅ Incompany cursussen op maat

Op zoek naar een andere cursus?

Ben je op zoek naar een specifieke BHV cursus of wil je jouw certificaat verlengen? Op de BHV cursus pagina kun je ons volledige aanbod BHV cursussen bekijken.

Cursus preventiemedewerker

Je volgt in één dag de cursus preventiemedewerker op een van onze 30 open cursus locaties of binnen jouw organisatie.Tijdens deze dag staan drie wettelijke taken centraal:

  1. Het ondersteunen van de werkgever om optimale arbeidsomstandigheden te realiseren. Dit gebeurt via de Risico- Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).
  2. Het adviseren en nauw samenwerken met de arbo-deskundigen en de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging over de te nemen maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.
  3. Het (mede) uitvoeren van arbo-maatregelen.

Daarnaast kun je dit takenpakket uitbreiden op basis van de behoefte van jouw organisatie.

  • Bijhouden en registreren van bedrijfsongevallen.
  • Vervullen van de rol van vertrouwenspersoon binnen jouw bedrijf.
  • Organiseren van de samenwerking met de bedrijfshulpverlening.

Veelgestelde vragen over de cursus preventiemedewerker

Hoe lang is mijn preventiemedewerker certificaat geldig?

Na het afronden van de cursus preventiemedewerker ontvang je een certificaat met een geldigheid van 5 jaar.

Is het hebben van een preventiemedewerker verplicht?

Als bedrijf ben je wettelijk verplicht een preventiemedewerker te hebben. Heb je een bedrijf tot 25 werknemers? Dan mag je dit als werkgever zelf doen. Heb je meer werknemers dan moet er een werknemer als preventiemedewerker worden aangewezen. Het is belangrijk dat deze preventiemedewerker beschikt over de juiste deskundigheid. Daarom is een cursus preventiemedewerker van belang. 

Wil jij weten wat de veiligheidsrisico's zijn binnen jouw bedrijf? De RI&E beschrijf je deze risico’s en kan Kompas Veiligheidsgroep voor je verzorgen. Op basis van de veiligheidsrisico’s wordt dan bepaald hoeveel BHV’ers o.a. nodig zijn in jouw bedrijf om in een noodsituatie werknemers in veiligheid te brengen.

Vragen of hulp nodig?

Heb je een vraag of twijfel je welke cursusvorm de beste optie is? We denken graag met je mee!

Over Kompas Veiligheidsgroep

Veiligheid is voor ons meer dan een wettelijke verplichting. Het is een kwestie van goed werkgeverschap en een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Daarom dragen we in alles wat we doen bij een aan veilige werk- en leefomgeving. Dat doen we door bedrijven, overheden, instellingen en het onderwijs volledig te ontzorgen op het gebied van veiligheid

Om Nederland veiliger te maken volg je eenvoudig een cursus preventiemedewerker.

Cursusaanbod

Cursus preventiemedewerker incompany volgen?

Heb je interesse om de cursus preventiemedewerker incompany te volgen? Vul dan het aanvraagformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Aanvraagformulier cursus incompany

Geef extra informatie zoals: aantal personen, voorkeursdatum etc.