Skip to main content

EHBO van een erkende opleider

EHBO basis Oranje Kruis

Behaal je EHBO basis Oranje Kruis certificaat

Ben je op zoek naar een EHBO cursus om jouw EHBO Oranje Kruis certificaat te behalen? 

Tijdens de EHBO basis Oranje Kruis cursus leer je hoe je moet handelen bij een ongeval en hoe je iemand met letsel kunt helpen. Denk aan: reanimatie, AED, maar ook hoe moet alarmeren en hoe omgaat met de nazorg.

De EHBO basis Oranje Kruis cursus duurt drie dagen. Daarna heb je de basiskennis om eerste hulp te verlenen bij een ongeval op basis van de richtlijnen van het Oranje Kruis. Volg de EHBO basis Oranje Kruis cursus op een van onze 30 locaties of op jouw bedrijfslocatie.

30 cursuslocaties in Nederland

✅ Incompany cursussen op maat

Cursus inhoud EHBO basis Oranje Kruis

De EHBO basis Oranje Kruis cursus bestaat uit 3 cursusdagen. De eerste twee cursusdagen leer je eerste hulp te verlenen en daarmee de gevolgen van een ongeluk te beperken. De derde cursusdag wordt een LOTUS ingezet om praktijksituaties te oefenen. De LOTUS beeldt zo realistisch mogelijk een ziektebeeld of letsel van een slachtoffer uit. Daarnaast heb je op de derde cursusdag een examen.

Na de cursus weet je:

 • Hoe je moet alarmeren
 • De basisregels voor hulpverlening
 • ABCDE benadering
 • Hoe je de rautekgreep uitvoert
 • Hoe je een slachtoffer van de buik naar de rug draait
 • Hoe je een stabiele zijligging uitvoert 
 • Hoe je moet reanimeren en een AED aansluit
 • Wat je moet doen bij verslikking en verstikking
 • Wat je moet doen bij levensbedreigende letsels en ziekten
 • Wat je moet doen bij overige letsels en ziekten
 • Hoe je omgaat met nazorg

Veelgestelde vragen over de EHBO basis Oranje Kruis cursus

Wat is een Oranje Kruis certificering?

Het Oranje Kruis is een onafhankelijke certificerende organisatie op het gebied van eerste hulp. Hun uitgangspunt is het vertalen van de vastgestelde richtlijnen vanuit een praktische invalshoek. Soms is het verplicht om een EHBO certificaat van een erkende opleider te behalen. Het Oranje Kruis examineert onafhankelijk en (her)certificeert eerstehulpverleners. Deze cursus is geschikt voor jou als je een EHBO basis certificaat wilt behalen van het Oranje Kruis.

Hoe lang is mijn EHBO Oranje Kruis certificaat geldig?

Je behaalt het EHBO basis Oranje Kruis certificaat wanneer je deze cursus hebt gevolgd en je het examen succesvol hebt afgerond. De examinator van het Oranje Kruis beoordeelt of je bekwaam bent om te handelen als hulpverlener. Het certificaat is twee jaar geldig. Binnen deze twee jaar moet je acht uur hercertificering volgen om je EHBO certificaat van het Oranje Kruis te verlengen.

Is een EHBO cursus verplicht?

Het is niet wettelijk verplicht om EHBO'ers te hebben in je bedrijf. Een EHBO cursus is pas verplicht als uit de RI&E blijkt dat de kans op een ongeluk in je bedrijf groter is dan bij een gemiddeld bedrijf. Er zijn bedrijven waarin een EHBO cursus noodzakelijk is, bijvoorbeeld: bij evenementen of specifieke branches zoals een zwembad, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. 

Wil jij weten wat de veiligheidsrisico's zijn binnen jouw bedrijf? Met een RI&E beschrijf je deze risico’s en deze kan Kompas Veiligheidsgroep voor je verzorgen. Op basis van de veiligheidsrisico’s wordt dan bepaald hoeveel EHBO’s, maar ook BHV’ers er nodig zijn binnen de organisatie. 

In tegenstelling tot het volgen van een EHBO cursus is ieder bedrijf wél wettelijk verplicht een EHBO koffer te hebben. Natuurlijk is het wel heel waardevol om EHBO’ers op te leiden. In een EHBO cursus leer je namelijk hoe je de verschillende verbandmaterialen uit een EHBO koffer kunt gebruiken.

Hoeveel EHBO’ers heb ik nodig in mijn bedrijf?

Hoeveel EHBO’ers zijn er nodig in jouw bedrijf? Helaas is deze vraag niet concreet te beantwoorden. Het specifieke aantal EHBO’ers is niet wettelijk vastgelegd. Dit is afhankelijk van de veiligheidsrisico’s binnen je bedrijf.

Ook hierbij is een RI&E van belang. Hierin staan de veiligheidsrisico’s van je bedrijf.

Vragen of hulp nodig?

Heb je een vraag of twijfel je welke cursusvorm de beste optie is? We denken graag met je mee!

Over Kompas Veiligheidsgroep

Veiligheid is voor ons meer dan een wettelijke verplichting. Het is een kwestie van goed werkgeverschap en een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Daarom dragen we in alles wat we doen bij een aan veilige werk- en leefomgeving. Dat doen we door bedrijven, overheden, instellingen en het onderwijs volledig te ontzorgen op het gebied van veiligheid

Om Nederland veiliger te maken volg je eenvoudig een cursus EHBO basis Oranje Kruis op meer dan 30 cursuslocaties verspreid in Nederland.

Cursusaanbod

EHBO basis Oranje Kruis incompany volgen?

Een cursus EHBO basis Oranje Kruis op een incompany cursus locatie is voordelig als je een grotere groep wil opleiden tot EHBO’er. De cursus vindt plaats op jouw bedrijfslocatie. Heb je interesse om een EHBO basis Oranje Kruis cursus incompany te volgen? Vul dan het aanvraagformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Aanvraagformulier cursus incompany

Geef extra informatie zoals: aantal personen, voorkeursdatum etc.