Skip to main content

EHBO les op middelbare scholen

EHBO voor scholieren

Waarom EHBO les op school?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op school. Ieder jaar belanden er 140.000 kinderen op de spoedeisende hulp. Weten scholieren wat ze moeten doen bij een brand of een ongeval? Vaak willen ze wel hulp verlenen, maar beschikken ze niet over de juiste kennis. 

Tijdens de EHBO cursus speciaal voor middelbare scholen, leren de scholieren een slachtoffer herkennen, 112 alarmeren en levensreddende eerste handelingen uit te voeren.

De cursus EHBO voor scholieren duurt 3,5 uur en wordt op de middelbare school gegeven door een van onze gecertificeerde instructeurs.

EHBO op jouw school

De EHBO cursus wordt incompany op jouw middelbare school gegeven.

Op zoek naar een andere EHBO cursus?

Ben je op zoek naar een specifieke EHBO cursus of wil je jouw certificaat verlengen? Kijk dan hier voor alle andere EHBO cursussen.

Cursus inhoud EHBO basis

Tijdens deze drie en een half uur durende cursus leren scholieren hoe zij moeten reanimeren, wat zij moeten doen als iemand een brandwond heeft en hoe zij een ernstige bloeding moeten stoppen. Scholieren kunnen een slachtoffer herkennen, hulp inschakelen, 112 alarmeren en levensreddende eerste handelingen uitvoeren. De scholieren ontvangen achteraf een bewijs van deelname.

Na de cursus weten de scholieren:

  • Hoe ze moeten alarmeren
  • De basisregels voor hulpverlening
  • ABCDE benadering
  • Hoe ze de rautekgreep uitvoeren
  • Hoe ze een slachtoffer van de buik naar de rug draait
  • Hoe ze een stabiele zijligging uitvoeren
  • Hoe ze moeten reanimeren en een AED aansluiten
  • Wat ze moeten doen bij verslikking en verstikking

Veelgestelde vragen over EHBO

Hoe lang is mijn EHBO certificaat geldig?

Scholieren die de EHBO voor scholieren hebben gevolgd, ontvangen geen certificaat met een geldigheid, zij ontvangen een bewijs van deelname. 

Als je als volwassene een EHBO cursus volgt, ontvang je wel een EHBO certificaat. Meestal is een EHBO certificaat twee jaar geldig. Daarna verleng je het EHBO certificaat eenvoudig door een cursus EHBO herhaling te volgen. De geldigheid van een EHBO certificaat verschilt per EHBO cursus. Lees meer op de cursuspagina’s zelf.

Hopelijk hoef je geen EHBO toe te passen. Het herhalen van EHBO is daarom extra belangrijk. Zo blijf je oefenen met het verlenen van eerste hulp en weet wat je moet doen in een noodsituatie. Daarom heeft een EHBO certificaat een geldigheidsdatum. Wil jij jouw EHBO certificaat verlengen? Dan volg je een cursus EHBO herhaling.

Is een EHBO cursus verplicht?

EHBO is wettelijk niet verplicht. In sommige sectoren en branches, zoals evenementen, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal is het wel verplicht om een certificering te hebben voor het verlenen van eerste hulp, zoals een NIKTA of Oranje Kruis certificering.

Wil jij weten wat de veiligheidsrisico's zijn binnen jouw bedrijf? Met een RI&E beschrijf je deze risico’s en deze kan Kompas Veiligheidsgroep voor je verzorgen. Op basis van de veiligheidsrisico’s wordt dan bepaald hoeveel EHBO’s, maar ook BHV’ers er nodig zijn binnen de organisatie. 

In tegenstelling tot het volgen van een EHBO cursus is ieder bedrijf wél wettelijk verplicht een EHBO koffer te hebben. Natuurlijk is het wel heel waardevol om EHBO’ers op te leiden. In een EHBO cursus leer je namelijk hoe je de verschillende verbandmaterialen uit een EHBO koffer kunt gebruiken.

Hoeveel EHBO’ers heb ik nodig in mijn bedrijf?

Hoeveel EHBO’ers zijn er nodig in jouw bedrijf? Helaas is deze vraag niet concreet te beantwoorden. Het specifieke aantal EHBO’ers is niet wettelijk vastgelegd. Dit is afhankelijk van de veiligheidsrisico’s binnen je bedrijf.

Ook hierbij is een RI&E van belang. Hierin staan de veiligheidsrisico’s van je bedrijf.

Vragen of hulp nodig?

Heb je een vraag of twijfel je welke cursusvorm de beste optie is? We denken graag met je mee!

Over Kompas Veiligheidsgroep

Veiligheid is voor ons meer dan een wettelijke verplichting. Het is een kwestie van goed werkgeverschap en een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Daarom dragen we in alles wat we doen bij een aan veilige werk- en leefomgeving. Dat doen we door bedrijven, overheden, instellingen en het onderwijs volledig te ontzorgen op het gebied van veiligheid.

EHBO op jouw middelbare school?

Heb je interesse in een EHBO cursus op jouw middelbare school? Vul dan het aanvraagformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Aanvraagformulier cursus incompany

Geef extra informatie zoals: aantal personen, voorkeursdatum etc.