Skip to main content

Het oefenen van een ontruiming

Ontruimingsoefening

Ontruimingsoefening

Het doel van ontruimen is alle aanwezige personen van een gevaarlijke omgeving naar een veilige omgeving begeleiden. Voor de uitvoering van een ontruimingsoefening bestaan verschillende fases. De fases lopen op van praktisch en eenvoudig- tot zeer realistisch en complex uitvoerbaar.

Deze cursus voor jou?

Je leert tijdens de ontruimingsoefening hoe je een ontruiming op de juiste manier begeleidt tijdens een calamiteit. Met een ontruimingsoefening test je het ontruimingsplan. Zo ervaar je of het theoretische ontruimingsplan in de praktijk ook werkt. Inzicht in de tekortkomingen maken het mogelijk om je ontruimingsplan te verbeteren!

Wat is de cursusinhoud?

Je bekijkt samen met onze instructeur welke bouwkundige, installatietechnische en organisatorische factoren aanwezig zijn in je bedrijf.

Bouwkundig en installatietechnische factoren

 • Compartimentering
 • Vluchtwegen
 • Brandtechnische beveiliging
 • Brandblussers
 • Overige BHV materialen

Organisatorische procedures en handelingen

 • Alarmeringsprocedure
 • Ontruimingsprocedure
 • Communicatie
 • Omgaan met installatietechnische hulpmiddelen
 • Brandbestrijding

 

Wat leer ik tijdens een ontruimingsoefening?

 • Hanteren van de juiste alarmeringsprocedure.
 • Beoordelen van gevaarlijke situaties en ontruimen van een bedrijf.

Onze ontruimingsoefening

De ontruimingsoefening verzorgen we op incompany locaties. Tip! Het is mogelijk om een LOTUS in te zetten. De LOTUS beeldt zo realistisch mogelijk een ziektebeeld of letsel van een slachtoffer uit.

Bewijs van deelname

Je behaalt een bewijs van deelname wanneer je hebt deelgenomen aan de ontruimingsoefening.

Heb je een vraag?

Bekijk onze meest gestelde vragen voor meer informatie.

Prijzen ontruimingsoefening

Benieuwd naar de prijs van een ontruimingsoefening?

Cursusaanbod

Meest gestelde vragen

Je volgt een EHBO basis cursus als de kans op een ongeluk in jouw bedrijf groot is. Of als je wilt leren hoe je eerste hulp verleend.

Het is niet wettelijk verplicht om EHBO'ers te hebben in je bedrijf. EHBO is pas verplicht als uit de RI&E blijkt dat de kans op een ongeluk in je bedrijf groter is dan bij een gemiddeld bedrijf. Er zijn bedrijven waarin EHBO’ers noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld: bij evenementen of specifieke branches zoals een zwembad, kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.

Je hebt geen voorkennis nodig om deel te kunnen nemen aan de EHBO basis cursus.

 • Benaderen van een slachtoffer vanuit de vijf basisregels voor hulpverlening.
 • Beoordelen van een slachtoffer met de ABCDE benadering.

Je behaalt een EHBO basis certificaat wanneer je deze cursus hebt gevolgd. De instructeur beoordeelt of je bekwaam bent om te handelen als hulpverlener.  

Je EHBO basis certificaat staat weergegeven in ‘Mijn Kompas’. Login op onze website: www.kompasveiligheidsgroep.nl en download je certificaat.

Het certificaat is twee jaar geldig. Daarna volg je een EHBO herhaling cursus om je certificaat te verlengen.

De minimale leeftijd om een EHBO cursus te volgen bij Kompas Veiligheidsgroep is 18 jaar.

Je krijgt bij ons geen vrijstelling voor de EHBO basis cursus. De cursus inhoud is nauw aan elkaar verbonden, waardoor het niet mogelijk is om onderdelen over te slaan. Het verlenen van eerste hulp vraagt om herhaaldelijk oefenen zodat je kunt handelen bij een ongeluk.

Volg je een cursus op een open locatie? Dan verzorgen we koffie of thee en een lunch. Volg je een cursus op een incompany locatie? Dan verzorgt je werkgever de faciliteiten. Nadat je de cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je een preventiemedewerker certificaat.

Let op!

LET OP! De cursussen gaan door. We houden ons aan de Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Voor toegang tot al onze open cursuslocaties is de geldende regelgeving (coronabewijs) van toepassing. Als cursist ben je verplicht een geldig bewijs in de CoronaCheck app te laten zien.