Skip to main content

De basis om iedere dag veilig en gezond te werken

VCA

Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers (VCA). Met een VCA certificaat legt een bedrijf de basis om iedere dag veilig en gezond te werken. 

Wat is VCA?

VCA is geïntroduceerd om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Het zorgt ervoor dat zowel de werkgever als de werknemer zich bewust zijn van de gevaren om zich heen. VCA is een uitgebreid programma dat jouw bedrijf helpt te werken zonder gevaar voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM), met als doel het aantal ongevallen te verminderen. 

Wanneer is VCA verplicht?

VCA is niet wettelijk verplicht, maar de overheid of andere opdrachtgevers kunnen een VCA certificaat als voorwaarde stellen. Wanneer er wordt gevraagd om een VCA persoonscertificering, weet de opdrachtgever dat de werknemers over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken. Er zijn verschillende branches waar VCA vaak wordt toegepast. 

  • Werkzaamheden op bouwterreinen
  • Werkzaamheden in fabrieken 
  • Werkzaamheden aan installaties
  • Werkzaamheden op werkplaatsen

Welke VCA certificeringen zijn er? 

Zowel je bedrijf als je werknemers kunnen gecertificeerd worden, er wordt onderscheid gemaakt tussen de VCA bedrijfsspecificering en de VCA persoonscertificering. Onze VCA cursussen zijn gericht op de VCA persoonscertificering. De VCA persoonscertificering is voor werknemers en leidinggevenden die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Het is dan extra belangrijk dat je werkt zonder gevaar voor VGM.  

Het VCA persoonscertificaat kun je behalen door het volgen van een VCA cursus. Vervolgens maak je het examen. Wanneer je het examen succesvol hebt afgerond, ontvang je een VCA diploma. Met een VCA diploma laat je zien dat je weet hoe je veilig en gezond werkt.  

  • Basis VCA voor uitvoerende werknemers 
  • VOL VCA voor ZZP’ers en leidinggevenden 
  • VIL VCU voor medewerkers van uitzendbureaus 

Wat is de geldigheid van een VCA diploma? 

Nadat je het VCA examen succesvol hebt afgerond ontvang je een VCA diploma. Het VCA diploma is 10 jaar geldig. Daarna maak je het examen weer om opnieuw een diploma te ontvangen. 

Heb je een vraag?

Wellicht vind je het antwoord bij onze meest gestelde vragen.

Prijzen VCA

Benieuwd naar de prijs van een VCA cursus?

Cursusaanbod

Meest gestelde vragen

Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers (VCA). 

VCA is niet wettelijk verplicht, maar de overheid of andere opdrachtgevers kunnen een VCA certificaat als voorwaarde stellen. 

  • Basis VCA voor uitvoerende werknemers 
  • VOL VCA voor ZZP’ers en leidinggevenden 
  • VIL VCU voor medewerkers van uitzendbureaus 

Nadat je het VCA examen succesvol hebt afgerond ontvang je een VCA diploma. Het VCA diploma is 10 jaar geldig. Daarna maak je het examen weer om opnieuw een diploma te ontvangen. 

Controleer of je VCA certificaat nog geldig is in het Centraal Diploma Register.  https://cdr.ssvv.nl/

Let op!

LET OP! De cursussen gaan door. We houden ons aan de Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Voor toegang tot al onze open cursuslocaties is de geldende regelgeving (coronabewijs) van toepassing. Als cursist ben je verplicht een geldig bewijs in de CoronaCheck app te laten zien.