Skip to main content

Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers

VCA

Wat is VCA?

VCA is geïntroduceerd om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Het zorgt ervoor dat zowel de werkgever als de werknemer zich bewust zijn van de gevaren om zich heen. VCA is een uitgebreid programma dat jouw bedrijf helpt te werken zonder gevaar voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM), met als doel het aantal ongevallen te verminderen.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Met een VCA certificaat laat je zien dat je beschikt over de kennis en het bewustzijn om veilig en gezond te werken.

Wil je een VCA certificaat behalen?

Welke soorten VCA zijn er?

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten VCA. Zowel een bedrijf als werknemer kunnen VCA gecertificeerd worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de VCA bedrijfsspecificering en de VCA persoonscertificering. Ons cursusaanbod VCA is gericht op de VCA persoonscertificering. De VCA persoonscertificering is voor werknemers en leidinggevenden die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Het is dan extra belangrijk dat je werkt zonder gevaar voor VGM. 

Het VCA persoonscertificaat kun je behalen door een examen VCA te maken. Wanneer je het examen VCA hebt behaald, ontvang je een VCA certificaat. Met een VCA certificaat laat je zien dat je weet hoe je veilig en gezond werkt. Welke VCA certificaten zijn er en voor wie?

 • Basis VCA voor uitvoerende werknemers
 • VOL VCA voor ZZP’ers en leidinggevenden
 • VIL VCU voor medewerkers van uitzendbureaus

Veiligheid en gezondheid zijn het uitgangspunt bij VCA. Daarmee voorkom je veel risicovolle situaties op de werkvloer. Deze kennis en je veiligheidsbewustzijn vergroten jouw veiligheid en de veiligheid van jouw collega’s.

Is VCA verplicht?

VCA is geen wettelijke verplichting. Het is steeds vaker een gestelde eis vanuit opdrachtgevers. Dit komt door de regelgeving in de Arbowet. Er zijn verschillende branches waarin VCA vaak wordt toegepast.

 • Werkzaamheden op bouwterreinen
 • Werkzaamheden in fabrieken
 • Werkzaamheden aan installaties
 • Werkzaamheden op werkplaatsen

Waarom een VCA certificaat?

Het is belangrijk om jezelf bewust te zijn van veiligheid op de werkplek. Daarmee kun je een groot deel van de bedrijfsongevallen voorkomen. Met een VCA certificaat laat jij zien dat jij kennis hebt van relevante regelgeving op het gebied van veiligheid.

VCA certificaat en geldigheid

Je ontvangt een VCA certificaat als je bent geslaagd voor het examen VCA. Een VCA certificaat heeft een geldigheid van 10 jaar. Is je VCA certificaat verlopen? Dan neem je opnieuw deel aan het examen VCA. Je verlengt het VCA certificaat opnieuw voor 10 jaar als je bent geslaagd.

Wat moet je kunnen voor VCA?

In een examen VCA beantwoord je vragen over verschillende onderwerpen. Veiligheid en gezondheid zijn het uitgangspunt bij VCA. Daarmee voorkom je veel risicovolle situaties op de werkvloer. Deze kennis en je veiligheidsbewustzijn vergroten jouw veiligheid en de veiligheid van jouw collega’s.

 • Regelgeving en veiligheidsregels
 • Veiligheid, overleg en inspecties
 • Preventie
 • Werkplek
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Arbeidsmiddelen
 • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
 • Gevaarlijke stoffen
 • Elektriciteit en straling
 • Brand en explosie
 • Ongevallen
 • Noodsituaties

Examen VCA

Het examen VCA is een verplicht onderdeel om je VCA certificaat te behalen. Het examen VCA bestaat uit examenvragen over verschillende onderwerpen. Daarvoor worden verschillende vraagvormen gebruikt. Je ziet hieronder een overzicht van de vraagvormen die worden gebruikt bij het examen VCA. Het resultaat krijg je direct na afloop van het examen VCA.

Meervoudig antwoordvraag

Je kiest het juiste antwoord uit vier, vijf of zes alternatieven. Er wordt niet aangegeven hoeveel juiste antwoorden er zijn. Je krijgt per juist antwoord een gedeelte van de maximale score.

Matching vraag

Je moet elk van de drie of vier begrippen uit het ‘rechter rijtje’ koppelen aan juiste begrijp uit het ‘linker rijtje’.

Matrix vraag

Je moet per stelling een antwoord kiezen: [Ja/Nee] of [Juist/Onjuist]. Een vraag bestaat  uit drie of vier stellingen. Je krijgt per juist antwoord een gedeelte van de maximale score.

Rangschik vraag

Je moet vier gegeven aspecten in de juiste (chronologische of logische) volgorde zetten.

Meerkeuze vraag

Je kiest het juiste antwoord uit drie alternatieven.

VCA bij Kompas Veiligheidsgroep

Wij hebben verschillende mogelijkheden om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het examen. Het examen VCA is een verplicht onderdeel om je VCA certificaat te behalen. Daarnaast hebben wij nog verschillende oplossingen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het examen.  Benieuwd naar ons cursusaanbod VCA?

Wij begrijpen dat er verschillende leervoorkeuren zijn. Daarom hebben wij verschillende pakketten, met verschillende cursusproducten. Bekijk onze pakketten hieronder!

Examen VCA

Het examen VCA is een verplicht onderdeel om je VCA certificaat te behalen. Je ontvangt een VCA certificaat als je bent geslaagd voor het examen VCA. De examens VCA worden op verschillende examenlocaties in Nederland verzorgd. Er is altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.

Cursusdag VCA

Een cursusdag ter voorbereiding op het examen VCA? Dat kan bij ons! Onze veiligheidsinstructeur geeft uitleg over de verschillende onderwerpen. Samen bespreek je de lesstof uit het lesboek. Aan het einde van de cursusdag maak je een oefenexamen. Het oefenexamen wordt nabesproken door onze veiligheidsinstructeur. Ga jij voor het hoogste slagingspercentage? Kies dan voor een cursusdag ter voorbereiding op het examen VCA.

Lesboek VCA

Vind jij het prettig om de lesstof door te nemen voordat je aan deelneemt aan het examen VCA? Kies dan voor het lesboek VCA. In het lesboek staan veel oefenvragen. Zo kun jij jezelf goed voorbereiden op het examen VCA. Het lesboek is beschikbaar in verschillende talen: Nederlands, Engels en Duits. Liever een andere taal? Informeer naar de mogelijkheden.

Oefenexamen VCA

Wil jij jouw kennis testen voordat je deelneemt aan het examen VCA? Kies dan voor een pakket met oefenexamens. Je ontvangt vijf oefenexamens, zodat je jezelf goed kunt voorbereiden op het examen VCA. Je krijgt direct feedback op het behaalde resultaat, zodat je kunt leren van de gemaakte fouten. Daarnaast geeft een oefenexamen je een goed beeld van de examenvragen. 

E-learning VCA

Jezelf voorbereiden op het examen VCA op een moment dat het jou past? Een e-learning VCA maak je waar en wanneer je zelf wilt. Je neemt de lesstof door voordat je deelneemt aan het examen VCA. Zie jij jezelf al zitten in je luie stoel met een kopje koffie? Ideaal toch!

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden.