Skip to main content

De organisatie van BHV in jouw bedrijf

Cursus hoofd BHV

 Eerstvolgende cursusdata: 

Dag 1: Dinsdag 1 oktober (Locatie Amersfoort)
Dag 2: Dinsdag 15 oktober (Locatie Amersfoort)
Dag 3: Dinsdag 3 december (Locatie Amersfoort)

 Eerstvolgende cursussen: 

Dag 1: Woensdag 13 november 2024 (Locatie Poederoijen)
Dag 2: Woensdag 27 november 2024 (Locatie Poederoijen)
Dag 3: Woensdag 22 januari 2025 (Locatie Poederoijen)

Wat doet een hoofd BHV?

Als hoofd BHV zorg je voor het veiligheidsbeleid en ben je verantwoordelijk voor de inrichting van de bedrijfsnoodorganisatie.

Als het op veiligheid in het bedrijf aankomt, ben jij het aanspreekpunt. Je bent op de hoogte van de geldende regels, weet precies hoe de bedrijfsnoodorganisatie in elkaar zit en je zorgt ervoor dat de BHV-organisatie efficiënt werkt en goed getraind en geoefend is.

Je adviseert de organisatie over veilig werken, bedrijfshulpverlening en houdt de directie (en het crisis management team) op de hoogte van alles wat met bedrijfsveiligheid te maken heeft.

Bij een eventuele calamiteit werk je efficiënt samen met externe hulpverleningsorganisatie zoals politie of brandweer.

Een hoofd BHV is nodig wanneer er veel BHV’ers zijn en de organisatie hiervan groot, complex of onoverzichtelijk is. Als hoofd BHV ben je het aanspreekpunt wanneer het op veiligheid aankomt.

Taken & verantwoordelijkheden van een Hoofd BHV

 • Leidinggeven aan coördinatoren, ploegleiders en/of BHV’ers
 • Coördineren van ontruimingen
 • Schrijven / up to date houden van een beleidsplan
 • Inrichten bedrijfsnoodorganisatie
 • (Laten) uitvoeren risicoanalyse
 • Adviseren organisatie en directie

Uitdagende rol

De rol van Hoofd BHV vraagt om veel inzicht en kennis van bedrijfsveiligheid en geldende wet- en regelgeving. De meeste vragen hierover zullen bij jou terecht komen en je weet dus precies hoe de communicatielijnen in jouw organisatie lopen. Maar ook het schrijven van een goed beleidsstuk, het voeren van moeilijke gesprekken en omgaan met weerstand zijn vaardigheden waarover je moet beschikken als Hoofd BHV. Je doet de verslaglegging van de bedrijfshulpverlening, de bedrijfshulporganisatie, de actuele gang van zaken en noodzakelijke aanpassingen. Stressbestendigheid is een onmisbare kwaliteit bij deze functie en je weet goed wat je te doen staat bij een eventuele calamiteit. Kortom een veelzijdige functie. 

De cursus hoofd BHV op jouw organisatie afgestemd

De meeste bedrijven hebben één hoofd BHV.

In de cursus hoofd BHV staat jouw eigen BHV organisatie centraal. Je kunt de BHV organisatie op verschillende manieren inrichten en jij gaat als hoofd BHV op beleidsniveau daarmee aan het werk.

Het BHV-plan van jouw eigen organisatie staat centraal tijdens de cursus. Je krijgt tijd en ruimte om hieraan te werken tijdens de praktijkdagen. Aan het eind van de cursus heb je een werkbaar BHV-plan voor jouw organisatie waar je direct mee aan de slag kan.

Online e-learningmodules worden afgewisseld met praktijkdagen.

In totaal zijn er 3 praktijkdagen, waarvan de derde dag een examendag is.

Daarnaast heb je toegang tot een online community waarin je met medecursisten en onze instructeur kunt overleggen, vragen kunt stellen en ervaring kunt uitwisselen.

Tussen de praktijkdagen zitten iedere keer een paar weken, zodat jij de tijd hebt om aan jouw BHV-plan te werken en de benodigde informatie in jouw eigen organisatie op te halen.

Na het succesvol afronden van deze cursus ben je bevoegd hoofd BHV en heb je het BHV-plan voor jouw organisatie in handen. Hier kan je direct mee aan de slag.

Wat ga je leren?

 • Wat de rol en verantwoordelijkheden van een hoofd BHV binnen een organisatie zijn.
 • Welke invloed wet- en regelgeving heeft op de organisatie van de BHV.
 • Hoe je een effectief BHV beleidsplan opstelt, implementeert en up-to-date houdt.
 • Hoe je opleidingen en materialen organiseert om ervoor te zorgen dat BHV’ers hun taken uit kunnen voeren.
 • Hoe je oefeningen moet organiseren voor de BHV’ers, zodat zij weten hoe te handelen in een noodsituatie.

Veelgestelde vragen over de cursus hoofd BHV

Na het afronden van de cursus hoofd BHV ontvang je een certificaat met een geldigheid van 2 jaar.

Bedrijfshulpverlening (BHV) is niet alleen een wettelijke verplichting, het is noodzakelijk om zorg te dragen voor een veilige (werk)omgeving. Wij adviseren bedrijven om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van BHV. Met een BHV cursus zorg je ervoor dat er BHV’ers zijn binnen je organisatie die weten hoe ze moeten handelen tijdens een calamiteit. Goed opgeleide BHV’ers maken tijdens een calamiteit het verschil! In een BHV cursus staat het leren van praktische basisvaardigheden van cursisten centraal.

Wil jij weten wat de veiligheidsrisico's zijn binnen jouw bedrijf? Met een RI&E beschrijf je deze risico’s en deze kan Kompas Veiligheidsgroep voor je verzorgen. Op basis van de veiligheidsrisico’s wordt dan bepaald hoeveel BHV’ers nodig zijn in jouw bedrijf om in een noodsituatie werknemers in veiligheid te brengen.

De cursus hoofd BHV is een blended cursus, wat betekent dat er online e-learningmodules afgewisseld worden met praktijkdagen. In totaal zijn er 3 praktijkdagen, waarvan de derde dag een examendag is.

Ter voorbereiding op iedere praktijkdag maak je een e-learning. Deze e-learning biedt je een grondige theoretische introductie van BHV en hoofd BHV. Tijdens de praktijkdagen ga je intensief met medecursisten en de instructeur aan de slag met het opstellen van een BHV-plan. Je stelt een BHV-plan op voor jouw eigen organisatie. Echt maatwerk dus!

Tussen de cursusdagen krijg je de kans om aan jouw eigen BHV-plan te werken. In de online leeromgeving kun je hier in de tussentijd vragen over stellen aan jouw medecursisten of instructeur. Je kunt hier ook jouw BHV-plan uploaden en om feedback vragen.

De derde praktijkdag staat in het teken van het examen. Jouw theoretische kennis wordt getest door middel van een kennistoets. Vervolgens presenteer je jouw BHV-plan, waar je al die weken aan gewerkt hebt, aan de medecursisten en de instructeur. Als beide resultaten positief zijn, ontvang je jouw hoofd BHV certificaat! Je hebt daarnaast een concreet BHV-plan voor jouw organisatie wat je direct kunt inzetten.

Een hoofd BHV is nodig wanneer er veel BHV’ers zijn en de organisatie hiervan groot, complex of onoverzichtelijk is. Als hoofd BHV ben je het aanspreekpunt wanneer het op veiligheid aankomt. Twijfel je over de noodzaak van een hoofd BHV’er? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.

Cursus hoofd BHV aanvragen

De cursus hoofd BHV is een blended cursus en kost op een locatie van Kompas € 925,-.

Wil je deze cursus Incompany volgen, neem dan contact op met onze binnendienst via: binnendienst@kompasveiligheidsgroep.nl
Of vul dit formulier in.